Πυροβολισμοί με ένα αστυνομικό νεκρό και έναν ακόμη τραυματία σε συμπλοκή που σημειώθηκε στην Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι, όπως ανέφερε μια αστυνομική πηγή. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες των γαλλικών μέσων ενημέρωσης, κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια από δυο ένοπλους. Ο δράστης που άνοιξε πυρ ενάντια στην αστυνομία είναι νεκρός. Η ανταλλαγή πυροβολισμών έγινε στην μεγαλύτερη λεωφόρο του Παρισιού, στην καρδιά της πρωτεύουσας, γύρω στις 21:45 και ξέσπασαν στη γωνία της οδού που βρίσκεται το διάσημο εστιατόριο Fouquet’s.

 

Η γύρω περιοχή έχει αποκλειστεί και η αστυνομία καλεί τους πολίτες να αποφεύγουν την προσέγγυση στο σημείο.

Οι αστυνομικές αρχές κάλεσαν τους πολίτες να αποφύγουν την περιοχή

Ενα ελικόπτερο πετάει ήδη σε χαμηλό ύψος πάνω από την περιοχή.


Εκλογές – Γαλλία: Προβάδισμα Λεπέν για την προεδρία

ADADADADA

Η υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν συγκεντρώνει το 23% (μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα) των προτιμήσεων ψήφου για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, με τον ανεξάρτητο κεντρώο υποψήφιο Εμμανουέλ Μακρόν να ακολουθεί με 22,5% (αμετάβλητο ποσοστό), ενώ έπονται ο υποψήφιος της Δεξιάς Φρανσουά Φιγιόν με 19% (αμετάβλητο ποσοστό) και ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν επίσης με 19% (αμετάβλητο ποσοστό), σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης (Ifop-Fiducial).

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση ο Μακρόν θα νικήσει τη Λεπέν στον δεύτερο γύρο των εκλογών με ποσοστό 59% έναντι 41%.
Σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση (Odoxa), ο Μακρόν προηγείται με 24,5% (αύξηση μίας ποσοστιαίας μονάδας) της Λεπέν (23% – αμετάβλητο ποσοστό) και ακολουθούν ο Μελανσόν (19% – αύξηση μίας ποσοστιαίας μονάδας) και ο Φιγιόν με 18,5% (αμετάβλητο ποσοστό).

Στον δεύτερο γύρο ο Μακρόν θα νικούσε τη Λεπέν με ποσοστό 61%. Αν ο Φιγιόν περνούσε στον δεύτερο γύρο, θα νικούσε την υποψήφια του Εθνικού Μετώπου με ποσοστό 52,5%. Αν ο Μελανσόν περνούσε στον δεύτερο γύρο, θα επικρατούσε της Λεπέν με ποσοστό 58%, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση.

Ο Μακρόν θα νικούσε στον δεύτερο γύρο με αντίπαλο τον Μελανσόν με ποσοστό 60%, ενώ αν αντίπαλός του στον δεύτερο γύρο ήταν ο Φιγιόν θα αναδεικνυόταν νικητής με ποσοστό 67%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή.


Γαλλία: Μπορεί η Λεπέν να κερδίσει τις εκλογές;

Λεπέν: Θα προφυλάξω την Γαλλία από την παγκοσμιοποίηση - Κεντρική Εικόνα/Video

Πλησιάζει ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, προγνωστικά δημοσιεύονται καθημερινά για τους κύριους διεκδικητές της εξουσίας, αλλά το ερώτημα είναι πόσο ασφαλή είναι μετά από τις απανωτές αποτυχίες των δημοσκόπων σε προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες, για παράδειγμα στη Βρετανία με το Brexit ή ακόμη και στις εκλογές των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, υπάρχει μια διαφοροποίηση στην περίπτωση της Γαλλίας, όπως επισημαίνει ο Στεφάν Βανίχ, πολιτικός επιστήμων και διευθυντής του έγκυρου Ινστιτούτου Δημοσκοπήσεων SCP Communication. Η διαφορά έγκειται στο ότι σε αντίθεση με τις δύο προαναφερθείσες χώρες στη Γαλλία οι δημοσκοπήσεις υπολογίζονται με βάση τις τελευταίες εκλογές, όπου το εκλογικό σώμα ψήφισε σε γενικές γραμμές 50% δεξιά και 50% αριστερά. 

Ωστόσο, η σημερινή εικόνα  είναι εντελώς διαφορετική, υποστηρίζει. Υπάρχει και στη Γαλλία ο κίνδυνος υποτίμησης δημοσκοπικά της εκλογικής δύναμης των δεξιών υποψηφίων, όπως συνέβη και σε άλλες χώρες;

«Βεβαίως», απαντά ο Βανίχ, «είναι μάλιστα πολύ πιθανό. Η Μαρίν Λεπέν από το Εθνικό Μέτωπο συγκεντρώνει μέχρι στιγμής το 24% των ψήφων, αλλά η δική μου άποψη είναι ότι βρίσκεται στο 30%. Ο λόγος οφείλεται στο ότι πολλοί ακροδεξιοί ψηφοφόροι στις δημοσκοπήσεις δεν αποκαλύπτουν ποιον θα ψηφίσουν. Τόσο η Λεπεν, όσο και ο Μακρόν δεν ανήκουν στο παραδοσιακό γαλλικό πολιτικό σύστημα. Για αυτό είναι πιθανό, ορισμένοι ψηφοφόροι, όταν ρωτούνται να δηλώνουν ότι θα στηρίξουν τον μετριοπαθέστερο υποψήφιο, δηλαδή τον Μακρόν, αλλά στην κάλπη να ρίχνουν το ψηφοδέλτιο της Μαρίν Λεπέν».

Ο Γάλλος εμπειρογνώμων είναι της άποψης ότι οι γαλλικές εκλογές κρύβουν εκπλήξεις. Θεωρεί ότι η διαφορά ανάμεσα στον Μακρόν και την Λεπέν θα είναι πολύ μικρότερη, γιατί πολλοί αριστεροί ψηφοφόροι θα απέχουν από τον δεύτερο γύρο, ενώ πολλοί συντηρητικοί θα ψηφίσουν την Λεπέν.

Άρα, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει τον κίνδυνο να γίνει πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας η Μαρίν Λεπέν; «Όχι, δεν μπορεί κανείς να το αποκλείσει με βεβαιότητα. Τα προγνωστικά που φέρουν τον Μακρόν βέβαιο νικητή μπορούν να οδηγήσουν σε δυνητικούς του ψηφοφόρους να απέχουν από τον δεύτερο γύρο, γιατί ως νέος στην πολιτική δεν διαθέτει πιστούς ψηφοφόρους, σε αντίθεση με τη Λεπέν. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στη μεγάλη έκπληξη να εκλεγεί η Λεπέν πρόεδρος».

Όλοι μιλούν για το φαινόμενο Μακρόν, όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, αλλά κατά την άποψη του Βανίχ έχει υπερεκτιμηθεί στις σφυγμομετρήσεις.

Αυτό που κάνει επίσης ακόμη πιο δύσκολο το έργο των δημοσκόπων είναι ότι το γαλλικό εκλογικό σώμα είναι ασταθές και αναποφάσιστο. Το 1/4 αποφασίζει την ημέρα των εκλογών. Υπό αυτό το πρίσμα, υποστηρίζει,  τα προγνωστικά που  βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας είναι γενικά υπερεκτιμημένα.

Advertisements